Busy week(end)
Sel nädalal on päris tihe kava olnud. Nädala alguses pisut töölainel ja nädala lõpu poole ikka tordilainel. Ükspäev võttis minuga ühendust üks minu endine õpilane, kes arvas, et ma võiks talle reedeks ÜHE ükssarvikuteemalise tordi teha. Veidi mõeldud, mis seal ikka, teeme ära! Aga siis hakkasin tõsiselt mõtlema, et selline tort on selline vau-faktoriga, kui too on ikkagi kitsas ja kõrge, kuid ca 20-le inimesele ühest väiksest ja kitsast ega ikka ei piisa küll. Aga mis te arvate, et ma selle mõtte peale piisavalt vara tulin?! Kus sa sellega! Mul oli juba vajalik materjal poest koju tassitud, kui koduteel mõtlesin plaani ümber - mitte üks tort, vaid KAKSKÜMMEND mini ükssarvikut. Jah, materjali oli mul piisavalt, kuid see aeg, mis nende kahekümne maiuspala peale kulus, see oli võimas. Eks ma selle tegevuse käigus kirusin küll end, et miks ma selle töö jälle ette võtsin. Kuid samas kui need õnnelikud ükssarvikud lõpuks valmis said, oli hea tunne küll.
Arenguruumi kreemitortide suhtes mul on veel kõvasti, kuid sellised need lihtsad ükssarvikud siis lõpuks välja nägid. Ühtlasi oli see minu esimene kord sedasi minitordikesi vorpida.
Sellesse nädalasse mahtus ka üks tõeliselt nostalgiline tort- vana hea pähklitort. Ma pole seda varem teinud, vahelduseks midagi teistsugust, sisu poolest, teha on täitsa tore. Google oli suur abimees retsepti leidmisel. Kuigi tänapäevased tordid-koogid on juba nii moderniseeritud, siis paari retsepti pealt sain ikka lõpuks selle nostalgilise koosluse kokku pandud. Minu kasutatud retsept on pärit @maitseelamused.blogspot.com lehelt.
Biskviidis (kirja järgi) gluteenivaba kaerajahu - jah, vahetasin oma tavapärase riisijahu välja ning ei kahetse.
Biskviidiks vaja: 5 muna, 5 sl suhkrut, 5 kuhjaga sl jahu, 1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit.
Võikreemiks: 250 g võid, 100 g kondenspiima, 120 g tuhksuhkrut, 1 tl vaniljesuhkrut, tunde järgi kakaopulbrit (mitte magusat), 3 spl konjakit (tegelikult võinuks rohkem lisada - õrnalt oli tunda vaid :) )
Immutamiseks: 1,5 dl kohvi.
Protsess ise on lihtne: Biskviidiks vahustada munad (kollane ja valge koos) suhkruga tugevaks vahuks. Segada vahustatud munadele võimalikult õrnalt sisse jahu (mille sisse on segatud küpsetuspulber). Kallata pool tainakogusest 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetusvormi. Et biskviiti hiljem kergemini kätte saada, kasutada küpsetusvormi põhjas küpsetuspaberit. Küpseta biskviiti 180-kraadises pöördõhuga ahjus umbes 20 minuti. Jälgida, et liialt ei pruunistuks. Aitata biskviit vormist välja ning küpsetada ka teine pool tainakogusest. Kuni biskviidid jahtuvad, röstida 180-kraadises ahjus maapähkleid umbes 7 minutit ning seejärel hakkida noaga need parajalt väikeseks.
Võikreemiks tuleb toasoe või vahustada mikseriga, kuni mass on ühtlane. Lisada võile tuhksuhkur ja vaniljesuhkur ning vahustada veel. Viimasena lisada kondenspiim ja konjak ning vahustada, kuni ained ühilduvad. Kui kondenspiim ja või on samal temperatuuril, siis ühilduvad need lihtsamalt.
Kui biskviitpõhjad jahtunud, lõika need keskelt laiupidi pooleks. Selleks on hea kasutada nt kala fileerimise nuga, mis on õhukese teraga ja libiseb biskviidist hõlpsalt läbi või kasutada lõikamiseks niiti. Biskviit immuta kohviga ja määri biskviitkihile kiht võikreemi. Lisa peale teine biskviit,immuta ning määri ka sellele võikreemi jne. Kata ka koogi pealine kiht ja küljed võikreemiga. Kõige lihtsam kaunistus: puista koogi peale ja vajuta külgedele röstitud ja hakitud maapähklid.
Minu versioon sellest tordist on selline. :)
Küpsetamisteni! :)
Comments
Post a Comment