Apelsinipäev :)

Esiteks võtsin ette oma esimese kõrvitsasalati tegemise. Tavaliselt ma hoidiseid tegema ei ole kippunud, sest mulle lihtsalt ei meeldi kui terve elamine äädikalõhna täis on. Aga seekord olin selleks juba valmistunud ning kuna üks 2 kg-ne kõrvitsake mind kapis ootas, siis otsustasin keeta "kõrvitsasalatit apelsinimarinaadis".
Umbes sellistes kogustes peaks igasugu hääd kraami potti pistma :)


2 kg kõrvitsat
1,5 l vett
3-4 sl 30 % äädikat
400-450 g suhkrut
10-12 tera vürtspipart
8-10 tera nelki
2 kaneelikoort
1 apelsini koor

Ning umbes niimoodi tuleks tegutseda:
Koori kõrvits ning eemalda keskelt seemnetega pehme südamik. Lõika paraja suurusega tükkideks. Vala peale vesi ning äädikas ja jäta mõneks tunniks kuni üle öö seisma. Nii jääb kõrvits krõmpsuvaks ega kee katki. 
Keera vürtsid marli sisse ning tõsta koos suhkru ja sektoriteks lõigatud apelsinikoorega potti. Lase keema tõusta ning hauta tasasel tulel kuni kõrvits muutub piisavalt pehmeks ja läbipaistvaks. Oleneb kõrvitsast võib selleks kuluda 30-60 minutit.

Keetmise ajal maitse marinaadi ja vajadusel lisa suhkrut või äädikat. Arvestada tuleks sellega, et jahtudes tõmbavad maitsed tublisti tagasi.

Eemalda marli sees olevad vürtsid ning apelsinikoored ja tõsta kõrvitsad koos vedelikuga steriliseeritud purkidesse (tükid ees ja vedelik peale) ja keera kaaned tugevalt kinni.
Enne keldrisse või külmkappi viimist lase täielikult maha jahtuda.
Muidugi mina pidin seda pisikest kogust mitmes satsis keetma, sest mul pole head suurt potti. Seega, kui jõuluvana peaks mu blogi nägema, siis siit vihje: Palun mulle üks suur pott jõuludeks! :) Ja üks suur lõikelaud ei oleks samuti ülearu! :) 




Teiseks tegemiseks oli porgandi-apelsinikook toorjuustu kattega. Kaunistamisega ei viitsinud vaeva näha seekord! :)
Valmistamiseks läheb vaja: 

3muna
2dl suhkrut
3dl jahu
300g porgandeid
1 apelsini riivitud koor
100g sulatatud võid
2tl küpsetuspulbrit
400g toorjuustu
150-200g valget šokolaadi
1/2 apelsini mahl

Kõigepealt vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Lisa sulatatud või, peenelt riivitud porgandid ja apelsini koor ja viimasena küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus u.30-40. minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Kreemiks vahusta toasoe toorjuust ühtlaseks kreemiks, lisa pressitud apelsini mahl ja sulatatud, jahutatud valge šokolaad. Lõika täielikult jahtunud kook kaheks (või kolmeks), kata iga kiht kreemiga. Kata ka koogi ääred ja pealt kreemiga, tõsta kook vähemalt 4tunniks külmikusse maitsestuma. 
Kaunistada võib koogi meelepäraselt ja koogi ääred näiteks röstitud mandlilaastudega. Mina seda ei teinud, esiteks polnud aega ja teiseks, ei viitsinud poest vajalikke asju tooma minna :) Vaatamata minu laiskusele, tuli kook ikkagi mõnusalt porgandine.





Comments

Popular Posts